Suske en Wiske stripmuur

Een buurt met veel contrasten

Weinig buurten in Antwerpen hebben zoveel bijnamen als de buurt rond de statige St-Andrieskerk. Hier vind je contrasten tussen arm en rijk, vroeger en nu (getuige o.m. het interieur van de kerk).
Van de honderden steegjes en gangetjes blijven maar een paar herinneringen over. De wijk ligt een beetje verborgen, weg van het tracé van de doorsnee-toerist. Kom ze met ons ontdekken.

De belangrijkste straat hier is ongetwijfeld de Kloosterstraat. Vandaag hét centrum van de antiek- en bric-à-brac-handel die in de plaats gekomen is van wat ooit een schitterende St-Michielsabdij was.

Hoogtepunten van de wandeling

  • St-Andrieskerk
  • Architectuur rond St-Andriesplaats
  • Kloosterstraat met zijn bric-à-brac en antiek
  • St-Julianusgasthuis
  • Vrijdagmarkt en het Plantin-Moretus museum
Vrijdagmarkt

Beschikbare sauzen voor deze wandeling

Wanneer u dat wenst kan u, zonder meerkost, de wandeling laten overgieten met een sausje, waardoor een bepaald thema beklemtoond wordt tijdens de rondgang.

Een beschrijving van de verschillende sausjes vindt u hieronder. Uiteraard kan u ook opteren voor een wandeling zonder extra klemtonen.

Museum Plantin-Moretus

Een versteend verhaal

Hoewel het over een echte volksbuurt gaat, zijn er in deze wijk enkele prachtige voorbeelden te vinden van architectuur van de 16de eeuw tot en met vandaag. Bescheiden woningen en barokke paleizen staan hier naast elkaar.
De wijk toont ook duidelijk hoe de stad uit de puinhopen van de tweede wereldoorlog rechtkrabbelde en een oplossing zocht voor de woningnood bij de arbeidersklasse.

Muntplein

Vroeger en nu

Ooit bestond de wijk grotendeels uit gangetjes en steegjes vol kleine huisjes zonder licht of comfort. Vandaag is het een levendige wijk met een mix van jong en oud, arm en rijk. Het is vooral een wijk vol mensen die van hun buurt houden en er alles aan doen om hem leefbaar, gezellig en levend te houden.

Muurschildering Lange Ridderstraat

Mensen van hier

Deze omgeving wordt van oudsher bewoond door mensen van allerlei slag. Het is de buurt van Lange Sander en Zotte Rik, van kinderen met zwart haar en een donkere huidskleur, van schippersvrouwen die af en toe een centje bijverdienden in de danspaleizen van de Kloosterstraat, of in de wijd en zijd beruchte Lepelstraat aan de slag gingen.
Tegelijkertijd is het ook de wijk van kunstenaars als Hendrik Conscience, Lode Zielens, Karel Verlat en de familie Francken. Zelfs de Augsburgse bankiersfamilie Fugger had hier zijn kantoren, dicht bij de Munt.

Zin in meer?

De basiswandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag, zonder pauze. Hebt u meer tijd of wil u gewoon langer in deze mooie omgeving vertoeven, dan hebben wij voor u verschillende desserts of extra-opties.

Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is Antwerpen toonaangevend geworden op het vlak van mode. We kunnen een korte zijsprong maken naar het modehart van de stad. Of wat dacht u van een iets grondiger bezoek aan de Sint-Andrieskerk? Of we trekken bijvoorbeeld verder naar het zuiden, naar de omgeving van de gedempte zuiderdokken.

Mogelijkheden genoeg!

Collage Sint-Andries

De basiswandeling (2uur) kost € 13 per persoon, met een minimum van € 130. De prijs voor de uitgebreide wandeling (3 uur) is € 18 per persoon, met een minimum van € 180. Groepen van meer dan 20 deelnemers worden verdeeld over verschillende gidsen.

Wil u meer informatie? Wil u vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor u graag een voorstel uit.

Boek deze wandeling
Contact

Heb je met ons deze wandeling gemaakt? Vertel ons wat je ervan vond.