Zicht op Havenhuis

Wat zijn die naties?

Toen vanaf de 15de eeuw de havenactiviteiten in Antwerpen steeds maar uitbreidden, werd voor de arbeiders een systeem uitgewerkt dat nauw aansluit bij de reeds bestaande gilden en ambachten. Om de nieuwe te onderscheiden van de oude, sprak men van ‘naties’.

Toen de haven in de 19de eeuw een nieuwe vlucht nam, werd de natie mee overgenomen, maar kreeg ze een nieuwe invulling. Verschillende naties ontstonden, met namen die verwezen naar de aard van de verwerkte goederen (Houtnatie), de haven waar de goederen vandaan kwamen (Riganatie) of naar de plaats in de stad waar de natie zijn zetel had (Waagnatie).

Ondertussen is er in de haven veel veranderd en de naties veranderden mee.

Dat verhaal willen we u graag vertellen terwijl we langs plaatsen wandelen die aan het verleden van de naties herinneren.

Praktisch

Onze natiewandeling duurt 2 uur zonder onderbreking. Onderweg zijn er voldoende plaatsen waar een korte (drank)pauze ingelast kan worden indien gewenst.

De wandeling vertrekt aan het Steenplein en eindigt aan het MAS (Eilandje). Indien gewenst kan de wandeling uitgebreid worden tot aan het Havenhuis (geen bezoek). De duur van de wandeling wordt dan 3 uur, met een kort bezoek aan de Antwerpse Brouw Compagnie.

Let wel: de Antwerpse Brouw Compagnie is gesloten op maandag en dinsdag.

De prijs per persoon bedraagt € 13 voor groepen tot 20 personen. Voor uw comfort en veiligheid worden grotere groepen verdeeld over verschillende gidsen. De minimumprijs voor een boeking bedraagt € 130 (10 personen). Als u opteert voor de uitgebreide wandeling tot aan het Havenhuis komt de prijs op € 20 per persoon, een consumptie in de Antwerpse Brouw Compagnie inbegrepen.

Willemdok