Blog

madonna3

Saviez-vous qu’ Anvers héberge plus de 160 statues de la Vierge

Als je door de oude binnenstad kuiert kan je er eenvoudigweg niet naast kijken: op heel wat hoekpercelen staat een madonnabeeld, vaak vergezeld van een lantaarn. De oudste van deze gevelbeelden gaan terug op de 17de eeuw, de tijd van contrareformatie en barok. De jezuïeten, die in Antwerpen de voornaamste vormgevers waren van de contrareformatie, stelden de Mariaverering centraal in hun beleid, en voor Antwerpen was dat een goede zet: de hoofdkerk was immers ook al toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Hun ijver ging zelfs zo ver dat ze het stadsbestuur ertoe overhaalden het Brabobeeld in het stadhuis te vervangen door een Madonnabeeld.

Ooit hebben er veel meer beelden gestaan in de stad, en de meeste zijn verdwenen. Dat er nog ruim 160 zijn overgebleven is te danken aan de inzet van Voor Kruis en Beeld, een vzw die de verzorging van de Mariabeelden op zich genomen heeft, nu de meeste religieus geïnspireerde buurtschappen in de nevelen des tijds verzwonden zijn. De vzw Voor Kruis en Beeld neemt het, mede met steun van het Koning Boudewijnfonds, op voor dit straatpatrimonium en gaat waar nodig over tot professionele restauraties. Die inzet heeft hen ook al internationale erkenning opgeleverd, zo kregen ze ooit al de prestigieuze Henry Ford Award en de Prijs van Europa Nostra toegekend.

 

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.