PAROCHIE VAN MISERIE

Ontdek deze volkse wijk vol verrassingen

Een buurt met veel contrasten

Weinig buurten in Antwerpen hebben zoveel bijnamen als de buurt rond de statige St-Andrieskerk. Hier vind je contrasten tussen arm en rijk, vroeger en nu (getuige o.m. het interieur van de kerk).

Van de honderden steegjes en gangetjes blijven maar een paar herinneringen over. De wijk ligt een beetje verborgen, weg van het tracé van de doorsnee-toerist. Kom ze met ons ontdekken.

De belangrijkste straat hier is ongetwijfeld de Kloosterstraat, met zijn talrijke antiek- en bric-à-brac-winkels, sinds kort aangevuld met heel wat trendy designzaken, op de plaats waar ooit een schitterende St-Michielsabdij stond, en de Nationalestraat, het hart van de Modewijk.

Hoogtepunten van de wandeling

  • St-Andrieskerk
  • Architectuur rond St-Andriesplaats
  • Kloosterstraat met zijn bric-à-brac en antiek
  • St-Julianusgasthuis
  • Vrijdagmarkt en het Plantin-Moretus museum

Beschikbare sauzen voor deze wandeling

Wanneer je dat wenst kan je, zonder meerkost, de wandeling laten overgieten met een sausje, waardoor een bepaald thema beklemtoond wordt tijdens de rondgang.

Een beschrijving van de verschillende sausjes vind je hieronder. Uiteraard kan je ook opteren voor een algemene wandeling zonder extra klemtonen.

PMInt_AalC

Een versteend verhaal

Hoewel het over een echte volksbuurt gaat, zijn er in deze wijk enkele prachtige voorbeelden te vinden van architectuur van de 16de eeuw tot en met vandaag. Bescheiden woningen en barokke paleizen staan hier naast elkaar.
De wijk toont ook duidelijk hoe de stad uit de puinhopen van de tweede wereldoorlog rechtkrabbelde en een oplossing zocht voor de woningnood bij de arbeidersklasse.

Muntplein-AalC

Vroeger en nu

Ooit bestond de wijk grotendeels uit gangetjes en steegjes vol kleine huisjes zonder licht of comfort. Vandaag is het een levendige wijk met een mix van jong en oud, arm en rijk. Het is vooral een wijk vol mensen die van hun buurt houden en er alles aan doen om hem leefbaar, gezellig en levend te houden.

Mensen van hier

Hier hebben altijd mensen van allerlei slag geleefd. Het was een buurt van schippers en soldaten die hun centen spendeerden in een van de talrijke kroegen, of in de wijd en zijd beruchte Lepelstraat.

Anderzijds had de rijkste familie uit de 16e eeuw hier haar kantoren en vonden schrijvers en kunstenaars hier altijd inspiratie. Vandaag verfraaien graffiti-artiesten de wijkmuren en bieden mode-artiesten zoals Dries Van Noten er hun ontwerpen aan.

 

Zin in meer?

De basiswandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag, zonder pauze. Heb je meer tijd of wil je gewoon langer in deze mooie omgeving vertoeven, dan hebben wij voor jullie verschillende desserts of extra-opties.

Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is Antwerpen toonaangevend geworden op het vlak van mode. We kunnen een korte zijsprong maken naar het modehart van de stad. Of wat dacht je van een iets grondiger bezoek aan de Sint-Andrieskerk? Of we trekken bijvoorbeeld verder naar het zuiden, naar de omgeving van de gedempte zuiderdokken.

Mogelijkheden genoeg!

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.