Blog

wapen

Wist je dat de Antwerpenaars van rood en wit houden?

De officiële vlag van Antwerpen bestaat uit drie horizontale banden: rood-wit-rood. Daarmee geeft de stad haar Brabantse herkomst weer. Dat is trouwens nog altijd duidelijk te zien in de vlag van de provincie Noord-Brabant, en ook in de vlag van de provincie Antwerpen, waar wit en rood de boventoon voeren, aangevuld door het geel en rood van Mechelen en het wit en blauw van Turnhout, de beide andere arrondissementshoofdsteden. Al van in de middeleeuwen zijn de kleuren wit en rood typerend voor Brabant en voeren Antwerpse schepen onder een wit-rode vlag.

Het is dan ook geen grote verrassing dat Royal Antwerp Football Club al snel besloot de stadskleuren te gebruiken voor haar uitrusting. De bijnaam voor de club is the Great Old, wat ernaar verwijst dat de club nog steeds de trotse bezitter is van het stamnummer 1. Het is de oudste voetbalclub van het land, ontstaan vooral vanuit de Engelse handelaars die eind 19de eeuw in Antwerpen aanwezig waren.

Een andere belangrijke groep handelaars in Antwerpen was van Duitse afkomst. Enkelen van hen, onder meer de familie Grisar, stichtten enkele jaren later een eigen sportclub, in het zuiden van de stad, op gronden van het oude Beerschot. Dat verklaart meteen de naam van die club. De toevoeging Wilrijk is van latere datum. Die club speelt in de kleuren paars en wit. Het paars, een rouwkleur, is gekozen omdat op het moment dat de club officieel deelnam aan competities, de heer Grisar, hun stichter en bezieler, plots overleed.

https://www.antwerpenalacarte.be/wp-content/uploads/2019/02/vlaggen.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.