PLANTIJN

OP STAP IN EEN DRUKKErsSTAD

Leeszaal-Plantijn-AalC-600x450

Christoffel Plantijn: een man met een plan

Midden 16de eeuw kwam een Fransman naar Antwerpen. Zijn naam: Christoffel Plantijn. Er waren al een 80-tal drukkers aan de slag in de Scheldestad, toch werd hij veruit de belangrijkste drukker en uitgever van zijn tijd. Een ambacht bouwde hij uit tot een industriële onderneming die boeken maakte die in de hele wereld afzet vonden. Als geen ander was hij een gedreven zakenman die begreep dat hij moest drukken wat de klanten vroegen en als dat moest zelfs in talen met vreemde lettertekens.

Zijn verhaal is er een van hoogtepunten maar ook van diepe dalen, het gevolg van de woelige periode waarin hij leefde en werkte. Zijn motto ‘door arbeid en standvastigheid’ was goed gekozen want na elke crisis wist hij zijn drukkerij telkens weer te doen herrijzen.

Wist je trouwens dat Plantijn aan de basis ligt van het eerste woordenboek in de Nederlandse taal ? Faut le faire….als Frans sprekende Antwerpenaar.

Wandel mee in de voetstappen van een groot man

Ga mee en luister naar het wonderlijke levensverhaal van deze man die het van ‘zero to hero’ schopte.

Ontdek waarom auteurs hun werk absoluut bij hem wilden laten drukken en waarom zijn dochters een groot aandeel hadden in het succes. Onderweg leer je over letters, papier en inkt en het belang van boeken toen en vandaag.

De wandeling begint op de Handschoenmarkt bij het beeld van Nello en Patrasche en eindigt in de binnentuin van Plantijns  drukkerij en woonplaats op de Vrijdagmarkt. De wandeling kost € 15 per persoon met een minimum van € 150.

De basistoer (2 uur) kost € 14 per persoon, met een minimum van € 140. Groepen van meer dan 20 deelnemers worden verdeeld over verschillende gidsen. Voor een extra uur geldt een meerprijs van € 5 per persoon, met een minimum van € 190.

Zin in meer?

Je kan aansluitend het Museum Plantin Moretus bezoeken.

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.