De Antwerpse Naties

Ontdek de boeiende geschiedenis van deze typische havenbedrijven

Wat zijn die naties?

Toen vanaf de 15de eeuw de havenactiviteiten in Antwerpen steeds maar uitbreidden, werd voor de arbeiders een systeem uitgewerkt dat nauw aansluit bij de reeds bestaande gilden en ambachten. Om de nieuwe te onderscheiden van de oude, sprak men van “naties”.

Toen de haven in de 19de eeuw een nieuwe vlucht nam, werd de natie mee overgenomen, maar kreeg ze een nieuwe invulling. Verschillende naties ontstonden, met namen die verwezen naar de aard van de verwerkte goederen (Houtnatie), de haven waar de goederen vandaan kwamen (Riganatie) of naar de plaats in de stad waar de natie zijn zetel had (Waagnatie).

Ondertussen is er in de haven veel veranderd en de naties veranderden mee.

Dat verhaal willen we jullie graag vertellen terwijl we langs plaatsen wandelen die aan het verleden van de naties herinneren.

Een mooi boek over de haven

Danny Deckers leeft al meer dan 40 jaar in en voor de haven. Niemand is beter geschikt dan hij om een boek te schrijven over het reilen en zeilen in deze wondere wereld. Danny bezit werkelijk een encyclopedische kennis over hoe de haven ontstaan is, hoe ze gegroeid is, waar het naartoe gaat en vooral: hoe de verschillende taken in de haven op elkaar inwerken om de machine gesmeerd te laten lopen.

Het boek waarin Danny zijn kennis en passie met ons wil delen telt meer dan 400 pagina’s vol wetenswaardigheden, uiteraard gelardeerd met de nodige anecdotes. Een boek dat m.a.w. in geen enkele (Antwerpse) boekenkast mag ontbreken, en wij kunnen daarbij helpen.

Iedereen die met ons de Natiewandeling boekt of een wandeling in de Oude Haven, kan het boek aankopen met een belangrijke korting. In de handel kost het boek € 49,50. Wij kunnnen u het boek aanbieden met een korting van meer dan € 10: u betaalt bij ons slechts € 39. Het volstaat bij de boeking van de wandeling meteen aan te geven hoeveel boeken u wenst aan te kopen, en onze gidsen zorgen voor het nodige.

Veel lees- en wandelplezier toegewenst.

Zin in meer?

Deze wandeling kan je perfect aanvullen met een bezoek aan een typische Antwerpse kroeg. er zijn er nog heel wat die de sfeer van de oude havenactiviteiten nog altijd uitademen.

De basistoer (2 uur) kost € 15 per persoon, met een minimum van € 150. Groepen van meer dan 20 deelnemers worden verdeeld over verschillende gidsen. Voor een extra uur geldt een meerprijs van € 5 per persoon, met een minimum van € 200.

Praktisch

Onze natiewandeling duurt 2 uur zonder onderbreking. Onderweg zijn er voldoende plaatsen waar een korte (drank)pauze ingelast kan worden indien gewenst.

De wandeling vertrekt aan het Steenplein en eindigt aan het MAS (Eilandje). Indien gewenst kan de wandeling uitgebreid worden tot aan het Havenhuis (geen bezoek). De duur van de wandeling wordt dan 3 uur, met een kort bezoek aan de Antwerpse Brouw Compagnie.

Let wel: de Antwerpse Brouw Compagnie is gesloten op maandag en dinsdag.

De prijs per persoon bedraagt € 15 voor groepen tot 20 personen. Voor uw comfort en veiligheid worden grotere groepen verdeeld over verschillende gidsen. De minimumprijs voor een boeking bedraagt € 150 (10 personen). Als u opteert voor de uitgebreide wandeling tot aan het Havenhuis komt de prijs op € 20 per persoon, een consumptie in de Antwerpse Brouw Compagnie inbegrepen.

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.