Blog

middelheim

Wist je dat je het grootste museum van Antwerpen gratis kan bezoeken?

Het grootste museum van Antwerpen is zomaar eventjes 30 ha groot en wordt afgebakend door Groenenborgerlaan, Beukenlaan en ondergronds de E19. Dat museum is tegelijkertijd een uitgestrekte parktuin waarin moderne beeldhouwwerken zich afwisselen met bomen, struiken en graspartijen.

Heel wat belangrijke beeldhouwers zijn in dit park vertegenwoordigd, zo o.m. Henry Moore, Ai Weiwei, Tony Cragg, Bruce Nauman. Tot de oudere garde in het park behoren Constantin Meunier, Rik Wouters, Renoir en Rodin.

De initiatienemer voor het park is Lode Craeybeckx, oud-burgemeester van Antwerpen, en het is dan ook geen wonder dat het beeld dat Vic Gentils van hem maakte een ereplaats kreeg aan de inkom van het park.

De verzameling is voor een groot gedeelte gegroeid uit de Biënnales van de jaren ’50 tot ’90. In de aanloop naar Antwerpen ’93 werd beslist de formule met tweejaarlijkse tentoonstellingen te verlaten en op een lossere manier tentoonstellingen te organiseren. Meestal is er elk jaar wel een tentoonstelling waarop een hedendaags kunstenaar zijn werk kan komen voorstellen en als de gelegenheid zich voordoet, wordt werk van de kunstenaar meteen aangekocht om de verzameling uit te breiden.

In 2018, in het kader van Rubens Inspires vond bvb. de tentoonstelling Experience Traps plaats, met werk van 16 hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Het park is geopend alle dagen behalve op maandag (geopend Paasmaandag en Pinkstermaandag). Openingsuren afhankelijk van de periode van het jaar. Toegang tot park en museum zijn gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.