EILANDJE

De wieg van de moderne haven

De wieg van de moderne wereldhaven

Er zijn verschillende manieren om de grootte van havens met elkaar te vergelijken, maar hoedanook speelt de Antwerpse haven een belangrijke rol in de economie van heel West-Europa. Tijdens deze wandeling nemen we jullie mee naar de wieg van de moderne wereldhaven.

De oudste dokken in Antwerpen dateren van het begin van de 19de eeuw. Het is Napoleon die ze liet uitgraven om er uit het zicht van de Engelsen, een vloot in te stationeren die Engeland moest aanvallen. Die plannen zijn gestrand bij Waterloo. Koning Willem I heeft de dokken meteen een handelsfunctie gegeven en sindsdien heeft de haven steeds opnieuw uitbreiding gekend.

Vandaag telt de haven 169 km aan aanlegplaatsen, waarvan 120 km aan kademuren. Te veel om ze allemaal af te lopen, dus beperken we ons tot de omgeving van de eerste dokken.

Hoogtepunten van de wijk

 
  • het MAS (Museum aan de Stroom)
  • het Red Star Line Museum
  • het Felixpakhuis
  • de ontwikkelingen in de Cadixwijk
  • het nieuwe Havenhuis
   

Beschikbare sauzen voor deze wandeling

Wanneer je dat wenst kan je, zonder meerkost, de wandeling laten overgieten met een sausje, waardoor een bepaald thema beklemtoond wordt tijdens de rondgang.

Een beschrijving van de verschillende sausjes vind je hieronder. Uiteraard kan je ook opteren voor een algemene wandeling zonder extra klemtonen.

Een versteend verhaal

In de loop van de 20ste eeuw werden de oude dokken te klein of de schepen te groot, wie zal het zeggen. In ieder geval: de buurt werd verlaten en verkommerde. Met de komst van het MAS en het Red Star Line Museum is de buurt gaan opleven en momenteel wordt hier woongelegenheid gecreëerd voor duizenden mensen.

Vroeger en nu

Langs de dokken staan nog altijd pareltjes van pakhuizen. Vandaag hebben ze een nieuwe functie gekregen en leven de oude gebouwen weer op. Ze herbergen restaurants, stadsarchieven, modeateliers, …
Op het water liggen nu geen oorlogsschepen of binnenschepen meer, maar dobberen yachts, het ene al exclusiever dan het andere.

Mensen van hier

Ooit was deze buurt het exclusieve terrein van de havenarbeiders. Sommige gebouwen herinneren nog steeds aan dit verleden. Het Eilandje is ook de omgeving waarin de 19de eeuwse schilder Eugeen van Mieghem opgroeide. Hij bracht als geen ander het leven aan de haven in beeld. Beelden naar zijn werk sieren nu de kademuren.

Zin in meer?

De basiswandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag, zonder pauze. Heb je meer tijd of wil je gewoon langer in deze mooie omgeving vertoeven, dan hebben wij voor jullie verschillende desserts of extra-opties.

  • Een bezoek aan de wandelboulevard van het MAS
  • Een wandeling tot bij het nieuwe Havenhuis of tot bij de mooie Parkbrug
  • Een bezoek aan de brouwerij van de Antwerpse Brouw Compagnie, de makers van het locale Seefbier
 

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.