Maak kennis met onze themawandelingen

Bekijk de stad eens vanuit een ander perspectief

Antwerpen à la Carte biedt je, naast de verkenning van de interessantste wijken van de stad, ook wandelingen aan die een bepaald thema verder uitdiepen.

Voor 2023 werkTen we een wandeling uit rond de gastvrijheid van de stad en bieden we een insider’s blik op het hotelgebeuren.

2022, in de nasleep van corona, stond in het teken van zorgverlening nu en toen.

In 2021 vierde de stad  een belangrijke verjaardag: het was dan exact 800 jaar geleden dat de stad stadsrechten verwierf. Laten we niet zomaar voorbijgaan, integendeel: we werkten 2 aangepaste touren uit.

In 2020 was het 500 jaar geleden dat Christoffel Plantijn geboren werd. In een zeer woelige tijd maakte hij van Antwerpen een centrum van de boekdrukkunst en legde op die manier de basis voor Antwerpen Boekenstad.

2019 stond in het teken van Gilbert Van Schoonbeke, een van de belangrijkste urbanisten die onze stad ooit voortbracht.

In 2018 werkten we een barokwandeling uit, die je uiteraard nog steeds kan blijven boeken. Wie Antwerpen zegt, zegt Rubens, en wie Rubens zegt, zegt Barok, vandaar.

En natuurlijk kan je ook niet om de naties heen. Onze wereldhaven zou niet geworden zijn wat ze vandaag is, zonder de inspanningen van die ‘naties’. Wil je er meer over te weten komen, wij vertellen het verhaal graag van naaldje tot draadje.

2023: hotelhoppen in 't stad

De laatste jaren zijn er in Antwerpen heel wat hotelkamers bijgekomen, vooral in het luxesegment. 

Dat zette ons ertoe aan een stadswandeling uit te werken met focus op enkele bijzondere hotels, vaak in historische panden waar een verhaal aan verbonden is. 

Lees meer »

2022: 't stad zorgt voor u

De coronatoestanden van 2020 en 2021 hebben ons geleerd hoe belangrijk het is over een goed uitgebouwde zorgsector te beschikken.

Om ons daaraan te herinneren werkten we een wandeling uit die u meeneemt langs getuigen van zorg van vroeger en nu.

Lees meer »

2021: 800 jaar Stadsrechten

In februari 1221, exact 800 jaar geleden ontving Antwerpen Stadsrechten uit de handen van hertog Hendrik I van Brabant.

Dit heugelijk feit herdenken we met een dubbel aanbod.

Lees meer »

2020: Plantijn

Midden 16de eeuw arriveerde in Antwerpen een Frans boekbinder. Vrij snel begon die man ook te drukken en uit te geven. Zijn drukkerij groeide uit tot een van de eerste industriële bedrijven.

Via een wandeling door de stad vertellen we graag over het belang van de drukkunst en van deze heer Plantijn.

Lees meer »

 

2019: Gilbert Van Schoonbeke

In 1519 werd Gilbert Van Schoonbeke geboren als bastaardzoon van een rijke handelaar. Deze weinig begeerlijke achtergrond belette hem niet uit te groeien tot de belangrijkste stadsontwerper van zijn tijd.

Wij nemen je graag mee langs enkele van zijn realisaties.

Lees meer »

2018: Barokke Stad

Antwerpen en Rubens zijn onlosmakelijk verbonden. Op economisch vlak was de tijd van Rubens al wat minder dan de periode ervoor. Jan Lampo heeft het dan ook over een zilveren eeuw na de gouden eeuw, maar op het vlak van kunstproductie was de baroktijd ongetwijfeld een bloeitijd.

Tijdens de wandeling komen uiteraard ook  hedendaagse barokke verschijnselen aan bod waar ze zich aanbieden.

Lees meer »

Mariawandeling

In samenwerking met Kruis en Beeld organiseren wij graag voor u een wandeling langs de mooiste van de vele madonnabeelden die de stad rijk is.

Lees meer »

Vind je tussen deze thema’s toch je gading niet?

Neem even contact op met ons. We zijn niet voor niets Antwerpen à la Carte.

Antwerpse Naties

Centraal in het Antwerpse havenleven staan de naties, uitvloeisels van het middeleeuwse gildenwezen. Uiteraard is de aard van die naties in de loop der eeuwen fel gewijzigd. Als je er meer over wil vernemen, of als je gewoon wat meer wil weten over leven en werken in een havenstad, nemen we je graag mee op pad.

Lees meer »