Zuid en Nieuw-Zuid

Een hippe wijk met een artistieke vibe

Van de 19de eeuw naar de 21ste is maar een paar stappen

Waar vroeger de Spaanse dwangburcht stond verrees eind 19de eeuw een nieuwe woonwijk met ruime herenhuizen en brede straten, zodat men al snel sprak van Le Petit Paris.
Nog wat verder zuidelijk, op de site van het voormalige goederenstation Antwerpen-Zuid, rijzen dezer dagen de woontorens als paddestoelen uit de grond en ontstaat hier het Manhattan aan de Schelde.
Wij nodigen jullie uit deze omgeving samen met ons te komen ontdekken

Hoogtepunten van de wijk

  • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten
  • FoMu (voormalig pakhuis Vlaanderen)
  • M HKA (Museum voor hedendaagse kunst)
  • Justitiepaleis, ontwerp van Richard Rogers
  • Monument voor baron Lambermont
  • De Waterpoort naar een ontwerp van P.P. Rubens

Beschikbare sauzen voor deze wandeling

Wanneer je dat wenst kan je, zonder meerkost, de wandeling laten overgieten met een sausje, waardoor een bepaald thema beklemtoond wordt tijdens de rondgang.

Een beschrijving van de verschillende sausjes vind je hieronder. Uiteraard kan je ook opteren voor een algemene wandeling zonder extra klemtonen.

Een versteend verhaal

In deze wijk treffen we een veelheid aan architectuur aan: pakhuizen in nieuw-vlaamse renaissance langs de Zuiderdokken, nieuw-classicistische woonhuizen rond het Museum voor Schone Kunsten met daartussen pareltjes van Art-Nouveau stijl.

Hedendaagse architectuur van topniveau vinden we in het justitiepaleis naar ontwerp van Richard Rogers. In de schaduw ervan verrijst een moderne woonwijk, en om de Schelde te bedwingen bij springtij, zijn op Zuid en Nieuw Zuid reeds heel wat bouwkundige hoogstandjes gerealiseerd en in de maak in het kader van het Sigmaplan.

Vroeger en nu

Sinds de 16e eeuw werd de omgeving gedomineerd door de Spaanse dwangburcht. Toen Antwerpen einde 19e eeuw een nieuw elan kende, ontstond een nieuwe woonwijk rond het museum voor Schone Kunsten. Ook werden drie dokken gebouwd die via een sluis met de Schelde verbonden waren. In de jaren ’60 van vorige eeuw verdwenen die dokken en sindsdien spreekt men van de Gedempte Zuiderdokken.

Er ontwikkelde zich een levendige wijk, vooral gericht op het uitgaansleven: cafés, restaurants, maar ook winkels, musea, galerieën vonden er hun thuishaven. Een boeiende buurt om te verkennen met andere woorden.

Mensen van hier

In de jaren ’60 van vorige eeuw waren het vooral nieuwkomers die hier een woning zochten. Vandaag vind je er een unieke mix van bewoners van divers pluimage.

Toen men de wijk Zuid aanlegde koos men voor de straatnamen vooral verwijzingen naar de woelige 16de eeuw: Zwijgerstraat, Bresstraat, Belegstraat, Kasteelpleinstraat, Pacificatiestraat. Bij de aanleg van Nieuw-Zuid koos de stad ervoor de nieuwe straten te vernoemen naar mensen die in een recent verleden een min of meer belangrijke rol speelden in het Antwerpse leven. Wij laten hen op die manier graag even opnieuw tot leven komen.

Zin in meer?

De standaardwandeling duurt ongeveer 2 uur, zonder pauze. Misschien wil je nog wat meer?

Niet alleen vind je hier enorm veel cafés en restaurants, je vindt er ook een heuse huisbrouwerij. Even binnen stappen om te proeven van de bieren die daar ter plaatse gebrouwen worden is alvast een leuke ervaring.

Als je dat wenst kunnen we ook een bezoekje plannen aan een van de hedendaagse kunstgalerijen die zich in de wijk bevinden.

Of we maken een kort ommetje langs de andere kant van de leien, waar zich een heel andere stadswijk ontwikkeld heeft.

Op die manier maken we een wandeling die 3 uur duurt.

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.