Blog

banner-themawandelingen

Wist je dat Brabo niet alleen stond?

De 7 Schaken is niet alleen de naam van een stripverhaal en van een restaurant in de schaduw van de Brabofontein, het is ook een begrip uit de Antwerpse folklore.

Op onze wandelingen Voorsmaakje en Historisch Centrum, passeren we aan de Brabofontein van Jef Lambeaux. De legende van Brabo, die Antigoon versloeg en zo de stad bevrijdde, is genoegzaam bekend, maar in de loop der tijden is een alternatieve legende gegroeid, die reeds in het midden van de 16de eeuw bekend was in het verre Henegouwen.

Het mag duidelijk zijn dat Antwerpen er niet goed voor stond toen Antigoon aan de rivier woonde en zijn terreur uitoefende. Welke schipper zou het in zijn hoofd halen om naar Antwerpen te komen met zijn goederen? Dus de stad verarmde. Dat ondervonden ook een aantal jongemannen uit de stad, voor wie het tijd werd een eigen gezin te stichten, maar zolang Antigoon er was kon er niet getrouwd worden.

Je kan begrijpen dat Bode, Aleyns, Hoboken, Wilmars, Volckaerts, Spapen en Impelgem stilaan ten einde raad waren, toen eindelijk hulp zich aandiende in de figuur van Brabo. Het leidt geen enkele twijfel dat Brabo de genadeslag toebracht, maar ook de 7 Antwerpse jongelingen brachten de reus flinke schade toe met een pijl in zijn oog, in zijn bovenbeen, … kort, overal waar ze hem konden treffen. Die 7 jongelingen werden dan ook duchtig gevierd in de stad en de families waar de jongelieden uit voortkwamen werden leidinggevende families in de middeleeuwen, en toeval of niet: ze hadden alle een schaakmotief in het familiewapen, vandaar dat er gesproken wordt van de zeven schaken.

Bij Jean Lemaire des Belges, een middeleeuws ‘historicus’ is het zelfs zo dat Brabo zit toe te kijken en dat de 7 Schaken al het werk doen. In ieder geval: in de periode dat de legende ontstaat (eind 15de eeuw waarschijnlijk) zijn de 7 Schaken de belangrijkste grootgrondbezitters in het Antwerpse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.