GROEN KWARTIER

Militaire installaties maken plaats voor wonen, werken en ontspannen

Vergane militaire glorie wordt trendy buurt

Begin 20e eeuw wordt een oud fort dat midden in de groeiende stad lag omgevormd tot een militair ziekenhuis en arsenaal. Op het einde van dezelfde eeuw verlaten de militairen de site en staat ze jaren te verkommeren. Uiteindelijk werd ze op vraag van de buurt ontsloten en omgevormd tot een nieuwe woonbuurt voor zo’n 400 gezinnen met daarnaast kantoorruimte en horeca. De beschermde delen van de militairen werden gerestaureerd en waar dat niet kon verscheen er aangepaste nieuwbouw. Zoals de naam het zegt werd het een groene en autovrije stadswijk die tegelijk de buurt rondom opwaardeerde. Zo sluit de hippe hotspot van ’t PAKT naadloos aan bij het Kwartier.

Hoogtepunten van de wijk

  • De wintergang met de ziekenhuispaviljoenen
  • Het tweesterrenrestaurant The Jane in de oude kapel
  • Het co-working en evenementengebouw Stokers
  • Het hotel August in het vroegere klooster
  • De PAKT-site met zijn hippe bedrijven, veggie cafés en restaurants en de vermaarde daktuinen

Beschikbare sauzen voor deze wandeling

Wanneer je dat wenst kan je, zonder meerkost, de wandeling laten overgieten met een sausje, waardoor een bepaald thema beklemtoond wordt tijdens de rondgang.

Een beschrijving van de verschillende sausjes vind je hieronder. Uiteraard kan je ook opteren voor een algemene wandeling zonder extra klemtonen.

Een versteend verhaal

Onvoorstelbaar dat militaire architectuur zo kon uitblinken door zijn eenvoud, regelmaat en het gebruik van diverse materialen. Wat behouden kon worden werd met oog voor detail gerenoveerd en de combinatie met de hedendaagse nieuwbouw oogt prachtig. The Jane werd uitgeroepen tot mooiste restaurant  ter wereld en ook hotel August dat het klooster en de kapel van de zusters Augustinessen betrok viel recent in de prijzen. De industriële gebouwen van het PAKT werden omgevormd tot werkplekken voor creatieve bedrijven.

Vroeger en nu

Militairen en oorlogsslachtoffers werden verzorgd in het hospitaal. Het arsenaal was een plek waar militair materieel werd gestockeerd. Vandaag kan je er wonen, werken en ontspannen. Je kan er zelfs overnachten. De reconversie heeft ook de buurt rondom het Groen Kwartier opgewaardeerd. Op een boogscheut ligt de site van de Stadsbrouwerij

Mensen van hier

Sterrenchefs Sergio Herman en Nick Bril vonden de vroegere kapel van het hospitaal ideaal om The Jane in onder te brengen. En wat André Duval realiseerde in de oude stookplaats is zonder meer een huzarenstuk te noemen. Bovendien trekt de wijk nu een heleboel creatieve mensen aan die zich ofwel in ofwel aan de rand van het Groen Kwartier vestigden.

Zin in meer?

Niet ver van Zurenborg is op de gronden en deels in de gebouwen van het oude Militair hospitaal sinds de jaren 2000 opnieuw een volledig nieuwe wijk uit de grond gestampt, het Groen Kwartier, een combinatie van Nieuwbouw en restauratie en verbouwing van historische gebouwen.

In de gerestaureerde kapel vinden we The Jane van Nick Bril als opvolger van Sergio Herman. De paviljoenen waar de zieke of gewonde soldaten konden recuperen zijn nu heerlijke flats.

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.