ZURENBORG

Wandelen door een architectonische speeltuin

Ga mee terug naar de Belle Epoque

Einde van de 19e eeuw, met de enorme bevolkingstoename, wordt op het oude Hof Van Plaisantie Zurenborg in Berchem een volledig nieuwe wijk geboren, deels met mooie herenhuizen in neo-classicistische stijl, deels in een mengeling van stijlen waaronder Art-Nouveau. De wijk wordt dikwijls genoemd naar de meest spectaculaire lei, de Cogels-Osylei, een aaneenschakeling van paleizen, het ene al indrukwekkender dan het andere. En op de rotonde is Chambord zeker niet ver weg. Toen in 1984 170 huizen door Minister Van Mechelen werden beschermd, bezat Berchem op slag meer beschermde gebouwen dan Brussel.

Ongetwijfeld de moeite om even van dichterbij te bekijken.

Hoogtepunten van de wijk

  • Cogels-Osylei met rotonde
  • Waterloostraat en Transvaalstraat
  • Tramplein
  • Dageraadplaats

De basistoer (2 uur) kost € 15 per persoon, met een minimum van € 150.
Groepen van meer dan 20 deelnemers worden verdeeld over verschillende
gidsen. Voor een extra uur geldt een meerprijs van € 5 per persoon, met een minimum van € 200.

Zin in meer?

Niet ver van Zurenborg is op de gronden en deels in de gebouwen van het oude Militair hospitaal sinds de jaren 2000 opnieuw een volledig nieuwe wijk uit de grond gestampt, het Groen Kwartier, een combinatie van Nieuwbouw en restauratie en verbouwing van historische gebouwen.

In de gerestaureerde kapel vinden we The Jane van Nick Bril als opvolger van Sergio Herman. De paviljoenen waar de zieke of gewonde soldaten konden recuperen zijn nu heerlijke flats.

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.