Antwerpen Mariastad

Wandel mee langs de talrijke madonnabeelden

Waar komen die vele madonna's vandaan?

Maria is de patroonheilige van Antwerpen. Ze is dan ook prominent aanwezig in het straatbeeld: meer dan 150 Mariabeelden staan op huizengevels in de binnenstad.  In veel gevallen zijn ze van grote kwaliteit en vervaardigd door of toegeschreven aan bekende beeldhouwers. Ze zijn kwetsbaar, vragen om regelmatig onderhoud, een taak die de vereniging Voor Kruis en Beeld vzw met veel enthousiasme op zich neemt.

De Onze-Lieve-Vrouw-beelden vertellen ook veel over de geschiedenis van Antwerpen,  die sterk beïnvloed is geweest door de verhouding van overheid en bevolking met religie. Denk maar aan de 16de eeuwse godsdienstoorlogen of de verhouding Kerk-Staat onder het Frans bewind. Uiteraard komen ook deze verhalen aan bod tijdens deze Madonnawandeling.

Met een milde blik kijkt Maria de voorbijgangers aan, behoedend en zorgend over de stad.

Mee op stap langs de mooiste madonna's

Ga mee op stap om de vele Madonnabeelden en hun verhaal te ontdekken. Leer over de gebruikte materialen, over de beeldhouwers, over restauratietechnieken en vele andere verhalen en anekdoten.

De wandeling begint en eindigt op de Grote Markt. Een wandeling op maat, à la carte dus, is mogelijk. De wandeling kost € 15 per persoon met een minimum van € 150. De gidsbeurt wordt verzorgd door leden van Voor Kruis en Beeld vzw en de vergoeding van de gids is volledig ten voordele van de werking van de vereniging.

Neem zeker eens een kijk op de website van de vereniging: www.verbeelding.be

 

 

Zin in meer?

Aansluitend of voorafgaand aan de wandeling kan een bezoek gepland worden aan één van de monumentale kerken van Antwerpen zoals de kathedraal of Carolus Borromeus.

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.