Gilbert Van Schoonbeke

De Stadsverbeteraar

20190330_170218

Gilbert van Schoonbeke maakte Antwerpen groot(s)

Files, verkeersopstoppingen, te weinig haveninfrastructuur, pollutie, veiligheidsproblemen, tekort aan marktplaatsen, lawaaihinder, ….  Typische problemen van een moderne stad? Neen, ook in de 16e eeuw had Europees centrum Antwerpen hiermee al af te rekenen en de toenmalige leiders hadden hiervoor geen (betaalbare) oplossingen.

Tot in 1543 een jonge architect-ingenieur Gilbert Van Schoonbeke zal opstaan en oplossingen zal aanreiken die niet enkel de stad Antwerpen zullen voorthelpen maar vooral haar zullen verbeteren. De vele werven van Gilbert Van Schoonbeke zijn nog steeds zichtbaar in het straatbeeld. Je moet ze enkel zoeken en ontdekken.

Ga met ons mee op stap en ontdek dit 16e eeuwse Antwerpen!

Hij leerde zijn volk b(r)ouwen

De volledige GVS-wandeling neemt ongeveer 3,5 uur in beslag. Voor wie het wenst kan de wandeling opgesplitst worden in een noordelijk deel en een zuidelijk deel.

Het noordelijke deel concentreert zich rond de Stadswaag en het Brouwershuis. Daar komt vooral het aspect brouwen en de havenontwikkeling aan bod. Deze wandeling vertrekt en eindigt aan de Grote Markt.

In het zuidelijke deel gaan we in op de bijdrage van Gilbert Van Schoonbeke aan de bouw van de stadsmuur en aan enkele kenmerkende pleinen als Graanmarkt en Vrijdagmarkt. Deze wandeling vertrekt en eindigt aan de liftingang hoek Maria-Henriettalei & Frankrijklei nr 123 (thv Suitsupply).

De volledige wandeling kost € 22 per persoon (minimum € 220), de beide deelwandelingen (duur 2 u) bieden we aan tegen de prijs van € 15 per persoon. Zoals steeds uiteraard met een minimum van € 150. De 2 uurs wandeling kan, indien gewenst, uitgebreid worden naar 3 uur, bvb. met een bezoek aan een typisch Antwerps café. De prijs bedraagt dan € 20 per persoon, met een minimum van € 200.

A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.