Blog

handjes

Wist je dat de Antwerpse handjes Hollandse roots hebben?

Al meer dan 80 jaar bestaan ze, de heerlijke Antwerpse handjes. Dat geldt tenminste voor de originele, de koekjes. De verschillende, al dan niet gevulde, chocoladevormen zijn er achteraf bijgekomen. De Handjes zijn een initiatief van de Antwerpse Bakkersbond uit 1935. Men wilde op de Wereldtentoonstelling in Brussel uitpakken met iets aparts, iets typisch Antwerps, en men schreef een wedstrijd uit.

Die wedstrijd werd gewonnen door Jos Hakker, een uitgeweken Amsterdamse joodse bakker. Tijdens Wereldoorlog 2 is hij bij één van de razzia’s opgepakt en weggevoerd. Gelukkig is hij, samen met enkele anderen, uit de trein kunnen ontsnappen en heeft hij zicht bij het verzet aangesloten. Na de oorlog heeft hij zijn bakkerij in de Provinciestraat opnieuw verder gezet. De kleindochter van Jos Hakker heeft in de loop van 2018 de originele vormen die haar grootvader gebruikte om zijn handjes te bakken, geschonken aan het Museum Dossin in Mechelen, een museum volledig gewijd aan de vervolgingen door de Nazi’s. Jos Hakker is trouwens de auteur van 2 boeken die handelen over deportaties en over de rol van de Dossinkazerne in het hele gebeuren.

De fabricatie en de verkoop van de Antwerpse Handjes worden nog altijd streng gereglementeerd door de Antwerpse Bakkersunie, maar onze gidsen kennen uiteraard enkele adressen waar ze de echte Handjes kunnen verkrijgen. Het volstaat bij de boeking te vermelden dat je wel eens graag een Handje lust, en we zorgen ervoor dat je aan je trekken komt. Uiteraard komen de Handjes vooral aan bod tijdens een wandeling in het Historisch Centrum en tijdens de Barokwandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.