Historisch Centrum

Ontdek de monumenten van Antwerpen

Geen saaie geschiedenisles!

Dat we het historisch centrum bezoeken hoeft niet te betekenen dat je een saaie geschiedenisles te wachten staat. Integendeel: je zal merken dat dit oude centrum best een levendige buurt is, waar nog steeds alles voortdurend in verandering is.Onze gidsen vertellen niet alleen over vroeger, maar ook over de mensen van nu en welke plannen de stad zoal in de pipeline heeft zitten voor de nabije toekomst, en wees gerust, dat is heel wat.

Hoogtepunten van de wandeling

Wil je het historische centrum van Antwerpen met zijn grootse monumenten beter leren kennen, kom dan samen met ons deze mooie omgeving verkennen. Onze gidsen nemen je mee op een tocht langs de Grote Markt met het stadhuis, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het Steen en het Vleeshuis en zo leer je het verhaal van de stad beter kennen.

Beschikbare sauzen voor deze wandeling

Wanneer je dat wenst kan je, zonder meerkost, de wandeling laten overgieten met een sausje, waardoor een bepaald thema beklemtoond wordt tijdens de rondgang.

Een beschrijving van de verschillende sausjes vind je hieronder. Uiteraard kan je ook opteren voor een algemene wandeling zonder extra klemtonen.

Een versteend verhaal

Op onze wandeling komen we pareltjes van bouwkunst tegen die de hele periode van laat 10de tot begin 21ste eeuw overspannen: het Steen, het Vleeshuis, de kathedraal, het Stadhuis, het Hanzahuis, het spiksplinternieuwe Diva-complex, …
Meer dan 1000 jaar bouwen aan de stad passeert voor onze ogen.

Vroeger en nu

Het verhaal van de stad is niet altijd één van rozengeur en maneschijn geweest. Heel wat getuigen van het verleden zijn al dan niet gewenst, verdwenen, andere worden gekoesterd en daar tussendoor verschijnen nieuwe getuigen-in-wording. Nu eens kiest de stad voor nieuwbouw, dan weer krijgen bestaande gebouwen een nieuwe functie.
Op die manier ontstaat een voortdurende dialoog tussen vroeger en nu.

Mensen van hier

Zonder burgemeester Nicolas Rockox, een persoonlijke vriend, had Peter Paul Rubens misschien nooit de beroemde Kruisafname gemaakt. Wist je dat Duitse handelaars al van de 14de eeuw een belangrijke rol speelden in de groei van Antwerpen en van beslissend belang waren voor de uitbouw van de haven in de 19de eeuw?
Op onze wandeling maken we kennis met heel wat beroemde Antwerpenaars, die vaak roem verworven hebben ver buiten de grenzen.

Zin in meer?

De basiswandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag, zonder pauze. Heb je meer tijd of wil je gewoon langer in deze mooie omgeving vertoeven, dan hebben wij voor jullie verschillende desserts of extra-opties. De wandeling kan dan bvb. uitgebreid worden met een bezoek aan een van de monumentale kerken die de stad rijk is: kathedraal (+ maximaal € 8/pp), Sint-AndriesSint-Paulus, Sint-Jacob (toegangsprijs € 4) of Carolus Borromeüs.

Al deze kerken zijn bijzonder rijk aan kunstschatten. Het bezoek is afhankelijk van de openingstijden, die verschillen van kerk tot kerk. Wij informeren je graag over welke bezoeken mogelijk zijn op de gewenste datum en tijdstip.

Andere mogelijke desserts zijn: demonstratie koffiebranden en degustatie van verschillende typen koffie, proeven van de overheerlijke elixir d’Anvers in combinatie met chocolade en andere lekkernijen, een bezoekje aan een bruine kroeg, …

De duur van de wandeling wordt dan 3 uur.

De basistoer (3 uur) kost € 18 per persoon, met een minimum van € 180. Groepen van meer dan 20 deelnemers worden verdeeld over verschillende gidsen. Voor een extra uur geldt een meerprijs van € 5 per persoon.

In deze prijs is de huur van een fiets niet inbegrepen. Als je niet over fietsen beschikt kunnen wij voor u de nodige fietsen reserveren.


A La Carte

Wil je meer informatie? Wil je vooraf of achteraf iets eten met de groep?

We werken voor jullie graag een voorstel uit.